Arvot Global Visionsin taustalla: oikeudenmukaisuus, tasa-arvo, puolueettomuus, inklusiivisuus sekä rakentava ja faktapohjainen keskustelu

Kannatamme muutoksia, jotka ovat kaikkien hyväksyttävissä.

Uskomme rakentavan keskustelun voimaan.

Global Visions > Blogi > Arvot Global Visionsin taustalla: oikeudenmukaisuus, tasa-arvo, puolueettomuus, inklusiivisuus sekä rakentava ja faktapohjainen keskustelu

Arvot Global Visionsin taustalla: oikeudenmukaisuus, tasa-arvo, puolueettomuus, inklusiivisuus sekä rakentava ja faktapohjainen keskustelu

Max Tallberg

Maailman kuuluisi olla oikeudenmukainen; tämä on lopputulema, johon varmasti kaikki ihmiset yhtyvät. Oikeudenmukaisuus on myös yksi niistä perimmäisistä arvoista, joka ohjaa Global Visions ry:n toimintaa. Mutta mitä oikeudenmukaisuus on? Siitä on vaikeampi päästä yksimielisyyteen. Yleisesti kuitenkin ajatellaan, että oikeudenmukainen lopputulema on sellainen, jossa jokainen saa ansionsa mukaan. 

Pohditaanpa, mitä tämä tarkalleen ottaen tarkoittaa. Määrittävätkö esimerkiksi ihmisen teot ja saavutukset sen, mitä hänen tulisi vastavuoroisesti saada itselleen? Me Global Visionsilla ajattelemme, ettei tilanne ole näin yksioikoinen. Tässä ei koskaan tulisi punnita pelkästään ihmisten saavutuksia, koska jokaisella on omanlaisena lähtökohdat elämässä. Tasapainoinen ja onnellinen elämä nojaa usein yksilön lapsuudenkokemuksiin, vaikkeivät ne yksinään milloinkaan aikuisen ihmisen menestystä lopulta määritä. Tämä tarkoittaa myös sitä, että ihmisillä on aidosti erilaiset mahdollisuudet menestyä – jokainen yksilö on perinyt tietyt piirteet sukulaisiltaan, jokaisen yksilön lapsuus ja kasvuympäristö ovat erilaisia ja elämä voi kohdella ihmisiä hyvinkin eri tavoin. Jokaisella on myös oma temperamenttinsa ja persoonallisuutensa, ja ne vaikuttavat vahvasti siihen, mitä ihminen elämässään saa aikaan. Suuri menestys lähes kaikilla elämänalueilla nojaa aina myös perittyyn lahjakkuuteen. 

Näistä syistä johtuen mielestämme ei yksin riitä, että ihmisten omien tekojen ajatellaan määrittävän sen, mitä hänen kuuluu saada vastalahjana. Siksi on tärkeää varmistaa, että kaikista – myös heistä, jotka eivät omin avuin pärjää – huolehditaan. Ihanneyhteiskunta onkin meidän mielestämme meritokratia, jossa ketään ei jätetä jälkeen. Meritokratia on hyvä lähtökohta oikeudenmukaisuudelle, mutta tämä ei pelkästään riitä, koska ihmisillä on erilaiset edellytykset menestyä elämässään. 

Hyvinvointivaltioissa yhteiskunta on myös auttanut jokaista yksilöä koko elämän ajan – se on taannut esimerkiksi ilmaisen koulutuksen, johon kaikki myöhempi menestys pääsääntöisesti pohjaa. Lisäksi yhteiskunta on auttanut yksilöä silloin, kun hänellä on ollut terveyden tai hyvinvoinnin suhteen ongelmia. Siksi on kohtuullista ajatella, että menestyjien tulee auttaa toisia, jotta heillä olisi samat mahdollisuudet rakentaa elämäänsä kuin mitä menestyvillä ihmisillä on ollut. Tämä on oikeudenmukaista. 

On myös kohtuullista ajatella, että jokainen ihminen pohjimmiltaan haluaa elää hyvää elämää. Tähän kuuluu työ, joka tuntuu merkitykselliseltä ja josta saa sopivan korvauksen ja jota on itse saanut olla valitsemassa. Työnteko kuuluu hyvään elämään, vaikkei ihmisyksilö sitä aina itse ymmärrä. Siksi täyttymystä ja sopivan korvauksen työstään saavan henkilön tulisi ajatella olevansa velvollinen myös tukemaan toisia ihmisiä. Samaan aikaan yhteiskunnan tulisi kannustaa ja ohjata kaikkia aktiiviseen elämään. Tämä tulisi tehdä tarpeeksi selvästi, kuitenkaan samalla rankaisematta heitä, jotka eivät tähän kykene. 

Global Visionsin näkemys oikeudenmukaisuudesta pohjaa siis näihin ajatuksiin. Lisäksi oikeudenmukaisuuteen kuuluu kuitenkin ajatus tasa-arvosta, joka kuuluu yhdistyksemme ydinarvoihin. Kaikille kuuluva, yhtäläinen ihmisarvo on keskeinen osa tätä. Ajattelemme, että kaikkia ihmisiä tulee arvostaa sellaisina kuin he ovat ja että heidän tulee antaa toimia yhteiskunnassa vapaasti omien kiinnostuksen kohteittensa ja arvojensa mukaisesti. Tämä on myös oikeudenmukaista. Toisia vahingoittavaa käytöstä ei kuitenkaan tule milloinkaan hyväksyä. Mielestämme tällainen toiminta on mahdollista määrittää ja näin myös kitkeä pois yhteiskunnasta. 

Olemme puolueeton toimija. Tämä tulee esiin siinä, ettemme aja minkään yksittäisen ihmisryhmän etua, vaan yritämme löytää kaikkia hyödyttäviä, oikeudenmukaisia keinoja parantaa koko maailman tilaa. Nämä ovat sellaisia toimia, joihin ihannetilanteessa kaikki voivat myöntyä. Tämä tarkoittaa kuitenkin yleisellä tasolla sitä, että heikommassa asemassa olevia täytyy tukea vahvemmin kuin heitä, jotka jo menestyvät. Tällaiset toimet ovat kuitenkin näkemyksemme mukaan kohtuullisia. Samaan aikaan sellaiset toimet, jotka kohdennetaan yhtäläisesti kaikkiin ihmisiin, ovat myös oikeudenmukaisia ja tasa-arvoisia. Näin ollen kaikkien tulisi voida ne hyväksyä. 

Uskomme keskustelun voimaan. Parhaat ratkaisut löytyvät yhteisen keskustelun pohjalta, jonka tulee olla rakentavaa ja faktoihin perustuvaa. Väittely voi joskus olla hedelmällistä, mutta usein parhaat ratkaisut ovat sellaisia, joihin on yhdessä päädytty. Meidän tulisikin omaksua yhteisen etsimisen asenne – ei sellainen, että ihminen on etukäteen päättänyt, millainen hänen kantansa on ja sen jälkeen hän yrittää taivutella muut tälle kannalleen. Jos sen sijaan avoimin mielin kuunnellaan aidosti toisia ja pyritään yhdessä selvittämään, mikä on jossakin asiassa paras ratkaisu, sellainen voi luontevalla tavalla selvitä.

Jaa somessa

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp

SINUA SAATTAVAT KIINNOSTAA MYÖS SEURAAVAT ARTIKKELIT

Globaaliin etelään kuuluvien ihmisten arjesta (osa 2)

Max Tallberg Käsittelin edellisessä tekstissäni Globaalin etelään kuuluvien ihmisten arkea pääosin siihen liittyvistä ongelmista käsin. Tässä tekstissä nostan puolestaan vahvemmin esiin ratkaisuja, sekä pohdin sitä,

Globaaliin etelään kuuluvien ihmisten arjesta (osa 1)

Max Tallberg Johdanto Maailman absoluuttisessa köyhyydessä oleviin ihmisiin kohdistuu monia ennakkokäsityksiä, jotka eivät lopulta ole tosia. Ymmärtämällä heidän elämäntilannettaan sen sijaan faktojen kautta, on mahdollisuutemme

Tapahtuma: Tekoäly, Demokratia ja Ihmisoikeudet

Tapahtuma: Tekoäly, Demokratia ja Ihmisoikeudet: Global Visions ry:n järjestämä paneelikeskustelutilaisuus Aika ja Paikka: 18. Syyskuuta klo 18:30-20:15 Musiikkitalon Terrassilämpiö Global Visions ry:n järjestämä paneelikeskustelu tutkii tekoälyn (AI)

Oletko ihminen, jonka mielestä on tärkeää pyrkiä parantamaan maailman tilaa?

Jos näin on asian laita, silloin Uuden ajan kansalainen: Visio paremmasta maailmasta on kirja, joka sinun tulisi lukea. Kirjassa Max Tallberg esittää konkreettisen poliittisen vision paremmasta maailmasta. Kirja on ladattavissa ilmaiseksi.